Nytt prosjekt: Evaluering av samtaleprosess i barneverns- og helsenemndene

Barneverns- og helsenemndene behandler tvangssaker etter barnevernsloven, helse- og omsorgstjenesteloven og smittevernloven. I barnevernssaker kan nemndleder tilby partene at saken behandles med samtaleprosess som alternativ til behandling i forhandlingsmøte. Samtaleprosess innebærer at nemndleder inviterer partene i saken, det vil si private parter og barnevernstjenesten, til samtalemøte, med formål om å bedre partenes kommunikasjon og gi dem mulighet til å bli enige om løsninger som hel eller delvis løsning på saken.

Forskrift om samtaleprosess (samtaleprosessforskriften) ble vedtatt i 2023. Formålet med forskriften er å sørge for en rettssikker behandling av saken, og at hensynet til barnets beste blir ivaretatt gjennom hele prosessen. Forskriften vektlegger barnets rett til å bli hørt i saker som angår dem, og sikrer at samtalene tilpasses barnets alder, modenhet og individuelle behov. Samtalene skal gjennomføres på en trygg og omsorgsfull måte, slik at barnet føler seg ivaretatt. Forskriften pålegger også nemnda å dokumentere barnets uttalelser og hvordan disse er blitt vurdert i beslutningsprosessen. Forskriften er ment å gi en mer forpliktende regulering og sikre en mer enhetlig og forutsigbar prosess.

Oppdragsgiver Barne- og familiedepartementet ønsker en bred gjennomgang av samtaleprosess i barneverns- og helsenemndene med utgangspunkt i samtaleprosessforskriften. Formålet med evalueringen er overordnet å identifisere sentrale utfordringer med prosessformen og foreslå eventuelle endringer. Evalueringen skal videre dokumentere økonomiske og administrative konsekvenser av samtaleprosess.

Datainnsamlingen i prosjektet omfatter en dokumentgjennomgang, en analyse av registerdata med uttrekk fra fagsystemet Prosak, en intervjuundersøkelse med et utvalg aktører, en spørreundersøkelse rettet mot nemndledere, sakkyndige og prosessfullmektige samt observasjon av et utvalg samtalemøter.

I prosjektet samarbeider vi med Nordlandsforskning og advokat Tore Roald Riedl. Prosjektet skal ferdigstilles desember 2025. Fungerende prosjektleder i Proba er Tonje Bentzen.