Inkluderende læringsfellesskap – bruk av læremidler og læringsressurser for elever med sansetap
På oppdrag fra Utdanningsdirektoratet og Statped har Proba studert hvordan læremidler og læringsressurser utviklet for elever med sansetap tas i bruk i klasserommet. Gruppen av elever med sansetap er avgrenset til elever som bruker punktskrift, og elever som bruker tegnspråk. Mange av disse elevene kommuniserer også på norsk talespråk.
I nært samarbeid med forskere fra Signo kompetansesenter og Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning på Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (OsloMet) har vi gått gjennom relevant litteratur på feltet og tilbudet av læremidler/læringsressurser til elever med sansetap. Vi har videre samlet inn og analysert kvalitative data om 18 utvalgte case-elever som bruker tegnspråk eller punktskrift, fra like mange ulike skoler. Vi har også samlet inn data gjennom to spørreundersøkelser.
Vi finner at elever med sansetap i hovedsak bruker de samme læremidlene og læringsressursene som sine medelever uten sansetap.
Læremidler og læringsressurser spesielt utviklet for elever med tegnspråk brukes gjerne i situasjoner der eleven skal få opplæring i tegnspråk eller opplæring på tegnspråk sammen med andre elever med tegnspråk.
For elever med punktskrift er situasjonen litt annerledes fordi læringsressursene for denne elevgruppen i høyere grad brukes sammen med ordinære læremidler (som trykte lærebøker med punktskrift, leselist/skjermleser, forstørrelsesprogram, lese-TV og tavlekamera). Men også for disse elevene foregår en del av opplæringen på grupperom.
Våre funn tyder på at lærere i norsk skole har høye ambisjoner for inkludering av elever med tegnspråk og punktskrift, i tråd med kravene som stilles i opplæringsloven og overordnet del av læreplanen. Samtidig mener vi at det er potensial for at elever med sansetap kan inkluderes i klassefellesskapet på nærskolene sine i høyere grad enn det som er tilfellet i dag. Skoleledelsen har et ansvar for å gjøre det enklere for lærere og elever å bruke tegnspråk mer aktivt i ordinære klasseromssituasjoner og for å sørge for synstolking i klasserom der det er elever med punktskrift.
Hvordan læremidler og læringsressurser kan utformes og brukes i opplæringen et inkluderende fellesskap, er ofte et spørsmål om individuelle vurderinger og hensyn. For å møte behovene til elever med sansetap, foreslår vi at økt satsing på kompetanseutvikling til lærere som har elever med sansetap på nærskolene, både elevenes kontaktlærere og faglærere, i tillegg til spesialpedagoger og lærere i tegnspråk.
Når det gjelder organisering av opplæringen for tegnspråkelever, ser vi at disse elevene har stort utbytte av å delta i læringsfellesskap sammen med andre elever med tegnspråk på egne skoletilbud.
Prosjektledere i Proba var Jens Plahte og Vibeke Heidenreich.
Se oppslag på Utdanningsdirektoratets hjemmeside.