Fungerer IA-avtalen etter intensjonen? En undersøkelse blant Hovedorganisasjonen Virkes medlemsvirksomheter
Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, ble inngått første gang i 2001, og har siden vært et sentralt virkemiddel for å nå målet om et mer inkluderende arbeidsliv. Dagens IA-avtale ble signert av partene i desember 2018 og gjelder for perioden 2019-2022. IA-avtalen bygger på en felles forståelse om at arbeid er bra for de aller fleste, og at arbeid fremmer helse. Avtalens overordnede mål er derfor å skape et arbeidsliv med plass til alle gjennom å forebygge sykefravær og frafall og på den måten bidra til økt sysselsetting. Forebyggende arbeidsmiljøarbeid og innsats mot lange og/eller hyppig gjentagende sykefravær er uttalte satsningsområder i dagens avtale.
Dagens IA-avtale utløper ved årsskiftet og Hovedorganisasjonen Virke har i denne forbindelse satt i gang et prosjekt om hvordan dagens avtale har fungert for sine medlemmer. Formålet med undersøkelsen er å kartlegge hvordan Virkes medlemmer jobber med et mer inkluderende arbeidsliv, hvilke erfaringer virksomhetene har, samt få forslag til nye tiltak som kan være relevante for virksomhetene.
Et gjennomgående funn i undersøkelsen er at virksomhetene i liten grad har kjennskap til virkemidler og tiltak under IA-avtalen. Store virksomheter og tidligere IA-virksomheter har både mer kjennskap til virkemidlene, og de bruker de i større grad. Når det gjelder reduksjon i sykefraværet, oppgir flertallet at virksomhetens sykefravær i dag er på samme nivå eller høyere enn det var for tre år siden.
Vår undersøkelse viser at store virksomheter tar i bruk virkemidler og tiltak som er relevante for IA-arbeidet, i større grad enn små virksomheter. Et viktig spørsmål er om tiltakene og ordningene innenfor IA-avtalen er godt nok tilpasset små virksomheter. Både NAVs innsats og virkemidlene under IA-avtalen er evaluert/evalueres. Disse evalueringene kan i større grad belyse hvordan de enkelte tiltakene har fungert, og konklusjonene fra evalueringene kan, i tillegg til denne undersøkelsen, gi relevante innspill i forhandlingene om ny IA-avtale.
Prosjektleder i Proba var Saliha El-Amran