Rasisme og diskriminering

Rasisme og diskriminering

Proba-rapport-2024-15-Opplevd-diskriminering-i-Oslo-kommune.pdf
Proba-rapport-2024-16-Opplevd-diskriminering-i-Tromso-kommune.pdf
Proba-rapport-2024-17-Opplevd-diskriminering-i-Baerum-kommune.pdf
Proba-rapport-2024-18-Opplevd-diskriminering-i-Froya-kommune.pdf
Proba-rapport-2024-13-Hvordan-kan-kommuner-kartlegge-rasisme-og-diskriminering.pdf
Proba-rapport-2024-14-Opplevd-diskriminering-i-Kristiansand-kommune.pdf

Proba og NIBR har kartlagt opplevd rasisme og diskriminering i fem norske kommuner

Proba har, i samarbeid med By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet, kartlagt opplevd rasisme og diskriminering i Oslo, Tromsø, Bærum, Kristiansand og Frøya. Prosjektet er gjennomført på oppdrag for IMDi. I kartleggingene har vi tatt i bruk en kombinasjon av registerdataanalyse, spørreundersøkelse og kvalitative intervjuer. Gjennom registerdataanalysen finner vi blant annet at personer med innvandrerbakgrunn jevnt over er mer overkvalifisert og har et lavere gjennomsnittlig lønnsnivå enn øvrig befolkning i samtlige kommuner.

I spørreundersøkelsen og intervjuene har vi kartlagt opplevelser av rasisme og diskriminering på ulike samfunnsområder. Her finner vi blant annet at arbeidsplassen er den arenaen der flest oppgir å ha opplevd både diskriminering og rasisme i alle kommunene. Mellom 23 og 29 prosent av respondentene i de ulike kommunene oppgir å ha opplevd diskriminering på arbeidsplassen og mellom 13 og 15 prosent oppgir å ha opplevd rasisme på arbeidsplassen i løpet av de siste 12 månedene.

Vi har også kartlagt hvilke tiltak personer med innvandrerbakgrunn selv etterspør for å forebygge og bekjempe rasisme og diskriminering.

Les mer her:

På bakgrunn av kartleggingene har vi også utarbeidet en metodebeskrivelse som gir detaljert informasjon om hvordan vi har gått frem og hvordan slike kartlegginger kan gjennomføres. Metodebeskrivelsen er laget for å gjøre det enkelt for norske kommuner å kartlegge opplevd rasisme og diskriminering blant sine innbyggere, samt å utarbeide og iverksette tiltak for å forebygge det. Målgruppen for rapporten er alle som arbeider med relevant tematikk i norske kommuner, med spesiell vekt på dere som vurderer, planlegger eller er i gang med å kartlegge rasisme og diskriminering i deres kommune. Metodebeskrivelsen kan sees i sammenheng med Aktivitets- og redegjørelsesplikt (ARP) for offentlige myndigheter. Det innebærer at kommuner som bruker metoden også vil være bedre rustet til å gjennomføre pålagte aktiviteter og rapportere i tråd med denne plikten.

På bakgrunn av erfaringene fra dette prosjektet skal Proba og NIBR utarbeide veiledningsmateriell til kommuner som beskriver hvordan kommunene selv kan gjennomføre kartlegginger av opplevd rasisme og diskriminering lokalt.