Nytt prosjekt: Rasisme og diskriminering i helsesektoren
Proba gjennomfører en undersøkelse av opplevd rasisme og diskriminering i norsk helsesektor på oppdrag for Antirasistisk senter, Minotenk og Likestilling, inkludering og nettverk (LIN). Oppdragsgiverne ønsker mer kunnskap om hvordan rasisme og diskriminering blant pasienter og helsepersonell kommer til uttrykk.
I prosjektet skal vi gjennomføre intervjuundersøkelser om opplevd rasisme og diskriminering blant pasienter og helsepersonell og undersøke:
- Hvordan rasisme og diskriminering kommer til uttrykk i møte mellom pasient og helsepersonell
- Hvilke konsekvenser rasisme og diskriminering har for personer som utsettes
- Hvilke opplevelser helsepersonell har av å ha observert rasisme og diskriminering på arbeidsplassen
- Hvordan helsepersonell opplever at tilfeller av rasisme og diskriminering blir håndtert av arbeidsgivere og medarbeidere
Angrep på etnisk identitet eller opplevelser av urettferdig behandling kan føre til en sterk og vedvarende følelsesmessig belastning. Sammenhengen mellom opplevd rasisme og diskriminering og dårligere helse er godt dokumentert. Diskriminering er forbundet med dårligere psykisk helse og gjentatt eksponering for rasisme og diskriminering, gjennom livet og på tvers av generasjoner – såkalt kumulativ diskriminering – fører til negative helseeffekter over tid (Midtbøen og Lidén 2016).
Helsepersonell som opplever rasisme og diskriminering, opplever en rekke negativ konsekvenser, slik som vedvarende eller forbigående ubehag, tanker om å slutte i yrket, følelse av utslitthet, symptomer på angst og depresjon, skyld- og skamfølelse, plager og sykemeldinger.
Det finnes lite forskning på opplevd rasisme og diskriminering i norsk helsesektor. Dette prosjektet skal bidra til å øke tilgjengelig kunnskap om rasisme og diskriminering som forekommer i helse- og omsorgstjenester, blant pasienter og helsepersonell med innvandrerbakgrunn.
Slik kunnskap er sentral for arbeid med forebygging og håndtering av rasisme og diskriminering i helsetjenestene. Kunnskapen fra undersøkelsene vil videre brukes i Antirasistisk senter, Minotenk og LINs politiske påvirkningsarbeid.
Prosjektleder er Lise Solvoll